Google винаги ще се свързва с интернет търсачка и мобилната платформа Android. Въпреки това компанията инвестира активно в много други проекти и услуги. Някои от тях са добре известни, като множеството онлайн услуги, картите и дори изкуствен интелект и самоуправляващи се автомобили. Но освен тях компанията има и други по-малко известни бизнес проекти, отбелязва онлайн изданието Visual Capitalist.

Ето някои от по-малко известните бизнес проекти на Google. Някои от тях са отделни компании, които са обединени в общия холдинг Alphabet. Компанията рядко говори за тези проекти. Тя дори ги е отделила в самостоятелна графа от типа „други разходи“. За сега те носят едва 1% от приходите на Alphabet. Останалите 99% идват изцяло от онлайн бизнеса на Google. Въпреки това Alphabet продължава да ги развива, защото вярва, че дори само един от тези проекти, то той ще стане мултимилиарден бизнес и може да изплати инвестициите за всички останали. В момента Alphabet отделя 7% от годишните си оперативни разходи за тези проекти, което е около 4.4 млрд. долара.

Една част от парите отиват за компанията Calico Labs. В нея работят учени на световно ниво и разполагат с 1.5 млрд. долара, за да финансират своите проучвания. Тяхната цел е много „проста“ – да изучат причините за стареене на тялото и да открият методи, които да увеличат продължителността и качеството на живота.

Друга амбициозна компания е Verily. Тя е насочена към подобряването на технологиите в медицината. Един от първите ѝ проекти са умни контактни лещи за диабетици, които да следят нивото на глюкоза. Освен това проучва и нови методи за анализиране на данни и подобряване на лечението.

Google говори доста малко и за компанията Nest. Тя я придоби преди няколко години с амбицията да развива технологии за умни домове. Прогресът обаче е доста бавен и дори имаше слухове, че се обмисля продажбата на Nest.

Alphabet отделя и доста пари за инвестиции в стартиращи компании и иновации. Фондът GV прави точно това, като се насочва към стратегически инвестиции в сферата на науката, земеделието, роботиката.

Другото звено е CapitalG. То инвестира във вече напреднали компании с цел да помогне на растежа им. Сред тях са Stripe, Airbnb, SurveyMonkey. Целта на CapitalG е да се насочва главно към компании, където има много по-голям шанс за възвращаемост на инвестициите.

Накрая, но не по важност, е отделът Х. В него Google отделя всички авангардни свои проекти, които често не се реализират комерсиално, но помагат за разработката на множество нови технологии. Освен това от Х са тръгнали и доста познати проекти, включително самоуправляващите се автомобили, очилата Google Glass и др.